Tro inte att det är ditt fel!Tänk vad skönt det vore om det fanns någon som förstod dig, vad just du går igenom. Någon som lyssnar och faktiskt bryr sig, någon som kan berätta för dig att du har rätt att få hjälp. Att du inte behöver ha det så här som du har det.

Vi på PIXXI finns här och VI lyssnar gärna på dig...
Och vi hoppas du hör av dig för vi tror verkligen att det är viktigt att man vågar börja prata om hur man mår!

Tro inte att du kan förändra din pappas drickande eller din mammas knarkande! Tro inte att du är ensam om att ha det som du har det.

Det finns hundratals unga människor som lever med missbrukande föräldrar. Vi vet att du tvingas spela olika roller för att dölja det problem som din familj har och som du skäms så otroligt för. Du gör det för att skydda din familj och för att skydda dig själv från det som gör ont, det som gör att du är så rädd för att somna in på nätterna, det som gör att du är ständigt orolig för hur det är hemma så att du inte kan koncentrera dig på skolan.

Du kanske spelar hjälte och tar hand om alla som har problem, inklusive dina föräldrar och syskon. Då slipper du tänka på dig själv och hur ledsen du egentligen är. Du torkar alla andras tårar, men vem torkar dina? Heller så väljer du att spela rebell, du gör uppror och protesterar nästan jämnt och mot det mesta. Du svär och är förbannad på allt och alla, för du tror att om dom bara ser dig och reagerar på hur "hemsk" du är, då slipper din supande mamma undan.

Ibland kanske du väljer att spela osynlig. Du gör dig till en kameleont och smälter samman med omgivningen och du tänker att om ingen ser dig så kan ingen göra dig eller din familj illa.

Att spela clownens roll, skratta bort allting, göra livet till en cirkusföreställning, kan också vara ett sätt att skydda sig och dessutom få andra på gott humör. Alla älskar en clown, men inte jämnt. Priset clownen får betala är det samma som för hjälten rebellen och den mänskliga kameleonten - Ensamhet.

Våga börja prata


Oavsett vilken roll du spelar för att skydda dig och din familj så känner du dig antagligen oftast mycket ensam.
Du skäms också och är livrädd för att någon ska avslöja din stora hemlighet: "Min pappa super", "Min mamma är narkoman". Samtidigt vill du innerst inne att någon ska förstå hur du egentligen har det och du hoppas att någon ska kunna hjälpa dig och din familj så att allt blir bra och normalt som i andras familjer.

Vårt råd till dig är: Våga börja prata om hur det är inuti dig och i din familj. Du kommer att märka att när du gör det så kommer det att kännas lättare.

Vänta inte - gör det idag! Ta kontakt med en vuxen du litar på och berätta! Det är det bästa du kan göra för dig och din familj!